ذخيرهسازي پستلارو
معمولاً لارو ميگو در آب با شوري ppt30-28 توليد ميشود. اما پستلارو اغلب در استخرهايي كه شوري آن بالاتر است ذخيرهسازي ميشود. به هر حال طي حمل و نقل پستلارو در كيسههاي پلي اتيلني به ميزان 2500-2000 قطعه در هر كيسه بستهبندي و در جعبههاي يونوليتي قرار داده ميشود. درجه حرارت آب تا 25-23 درجه سانتيگراد بوسيله قراردادن يخ خورد شده در پلاستيك كوچك كاهش داده ميشود. سپس در جعبههاي يونوليتي قرار ميگيرد. pH كيسهها غالباً در حمل و نقل كمتر از 7 است كه به دليل فعاليت هاي متابوليكي ميگوها هست. به همين دليل است كه لارو ميگو زمانيكه در استخر ذخيرهسازي ميشود بايستي به تدريج با شوري استخر آداپته شوند و pH و دماي آب براي كاهش استرس و مرگ و مير، افزايش داده شود.صبح زود براي ذخيرهسازي پستلارو ارجحتر است. زيرا درجه حرارت آب استخر در صبح زود پائينتر از درجه حرارت هواست و pH آب در كمترين مقدارش است كه مدت زمان آداپتاسيون pH و دماي لاروها را كاهش ميدهد.
اختلاف شوري در زمان آداپتاسيون ميتواند بوسيله اعلام شوري آب استخر به مركز تكثير و افزايش دادن شوري در مركز تكثير و آداپته نمودن لارو با آن رفع گردد.اغلب پرورشدهندگان اجازه ميدهند كيسههاي پلاستيكي داراي لارو به مدت 30 دقيقه در آب استخر شناور باشد تا درجه حرارت آن متعامل گردد. سپس آنها كيسههاي پلاستيكي را باز ميكنند و اجازه ميدهند آب استخر وارد كيسههاي پلاستيكي شود كه پستلارو با pH و شوري آب استخر آداپته ميشود. و سپس به آرامي در آب استخر رهاسازي ميشوند. اگر پستلارو از فواصل زيادي حمل شود توصيه مي گردد كه آداپتاسيون لارو به طور مناسب در تانكهاي آداپتاسيون انجام شود. در اين حالت كپسول اكسيژن در بالاي دايك قرار گرفته يا با پمپ اكواريومي كه با باتري 12 ولت كار ميكند هوادهي انجام مي شود. (باتري ماشين استفاده ميشود). گاهي لاروها در مسافت نزديك حمل و نقل ميشوند و عاري از استرس بوده لذا آب استخر به تدريج وارد تانك لارو ميشود تا شرايط آب در تانك شبيه آب استخر گردد و سپس به آرامي لارو در استخر رهاسازي ميشود.
يك هاپانت يا توربقا با چشمه 1 ميليمتر به ابعاد 1متر در 1متر و ارتفاع 5/1 متر بسازيد و در يك گوشه قسمت خروجي استخر قرار دهيد و 100 عدد پست لارو در هاپانت رها نمائيد. بعد از 24 ساعت ميزان بقاي لارو را بررسي نمائيد.
· در داخل كيسههاي پلاستيكي مرگ و مير، كاني باليسم يا همجنس خواري و پستلاروهاي مرده را مشاهده نمائيد.
· بعد از رهاسازي پستلارو در استخر مطمئن شويد لارو بيشتري به كناره كيسههاي پلاستيكي يا ديواره تانك آداپتاسيون نچسبيده باشد.
آداپتاسيون و ذخيرهسازي پستلارو
وقتي كه پستلارو ميگو از مراكز تكثير واقع در همان استان تأمين ميشود معمولا" فاصله حمل و نقل لارو تا استخرها تنها 1 تا 4 ساعت طول ميكشد.
غالباً پستلارو در هنگام صبح زود يا اواخر بعداز ظهر و يا اواخر شب به مزرعه حمل ميشود و در استخر ذخيره سازي ميگردد.
مشكلات عمده و جاي نگراني طي ذخيرهسازي لارو
1- ذخيرهسازي پستلارو در عمق كم، شفافيت بالا يا بلوم پلانكتوني نامطلوب نبايد صورت پذيرد.
2- تنها در هچري پستلارو شمارش نگردد بلكه در مزرعه پرورش ميگو نيز شمارش گردد.
3- ممكن است پروشدهندگان اختلاف پارامترهاي آب استخر را با لاروها چك نكنند و آداپتاسيون صورت نگيرد.
4- به ندرت پرورش دهندهاي بقاي لارو را با هاپانت چك ميكند.
تأثير كيفيت لارو ميگو و مديريت استخر بر موفقيت پرورش ميگو
كيفيت پست لارو |
مديريت استخر |
نتيجه پرورش ميگو |
پست لارو خوب |
خوب |
رشد خيلي سريع، توليد خيلي بالا، بدون بيماري و پرورش مناسب |
|
متوسط |
رشد سريع، توليد بالا، بيماري كم |
|
نامرغوب |
رشدكند، توليد پائين، مكرراً بيماري، ميزان بقاي كم |
پست لارو متوسط |
خوب |
رشد نسبتاً خوب، توليد بالا تا متوسط، بدون بيماريهاي خيلي معمولي |
|
متوسط |
رشدكند، دوره پرورشي طولاني، توليد پائين، بيماري معمول و اغلب با مرگ ومير |
پست لارو ناسالم وبد |
متوسط |
مرگ و مير در يك دوره زماني كوتاه، بقاي پائين و راهي براي موفقيت نيست |
انتخاب پستلارو سالم
نوع ارزيابي |
طرز عمل |
پست لارو سالم |
پست لارو ناسالم |
1. ارزيابي با مشاهدات |
1.يك پيمانه پستلارو را داخل يك ليوان يا كاسه پلاستيكي بريزيد، 2.آب را بچرخانيد. 3. پيمانه لازم است تا وضعيتهاي مختلف را مشاهده نماييد. |
1. فعال در ستون آب شنا ميكند. 2.برخلاف جريان آب شنا مي كند. آماده است براي بيرون پريدن 3. پخش يكسان دارد و تلاش ميكنند برخلاف جريان آب شنا كنند. 4.آماده غذاخوردن است. |
1. غير فعال بوده و در ته ظرف رسوب مينمايد. 2. با هم در وسط ظرف جمع ميشوند. 3. عكس العمل ضعيفي دارد. 4. غذا نميخورد. |
2. ارزيابي بوسيله تست استرس |
1. شوري از 30به ppt 10 رسانده شود. 2. درجه حرارت از 32-28 سانتيگراد به 22-20 درجه سانتيگراد در مدت 30دقيقه كاهش مييابد. 3. شوري و درجه حرارت ميتواند تا 50% آنچه در بالاذكر شد با هم كاهش يابد. 4. تست لارو در ppm100فرمالين |
لارو سالم مانده و نمي ميرد و خودش را به خوبي بعد از استرس دما، شوري و فرمالين بازيابي مي كند. |
لارو ضعيف و ناسالم بعضي از آنها استرس دارند و برخي ممكن است بميرند. |
3. ارزيابي ميكروسكوپي |
1. 20-10پست لارو زير ميكروسكوپ بررسي شود. 2. اندازهگيري نسبت ماهيچه به روده 3. بررسي ماهيچه شكمي 4. محتويات هپاتوپانكراس و روده 5. ايجاد زوائيد بر روي بدن 6. خارهاي روستروم، نسبت ششمين بند شكمي به طول كاراپاس |
1. ديواره كروماتوفورها مشخص شده و در طول خط شكمي مياني قرار ميگيرد. 2. نسبت ماهيچه به روده در ششمين بندشكمي 4به 1 است. 3. ماهيچه به خوبي توسعه يافته و شفاف است. 4. روده و هپاتوپانكراس پر است. 5. روي بدن لكه، ضمائم و ماهيچه بدون نكروز. 6. زائدهاي روي بدن نيست، پوسته تميز و بدن شفاف است. 7. خارهاي روستروم 5+7 توسعه يافته اند. ششمين بندشكمي كوتاهتر از طول كاراپاس است. |
1. كروماتوفورها پخش شده و گسترده ميشوند. 2. نسبت ماهيچه به روده در ششمين بند شكمي كمتر از 4به1 است. 3. ماهيچه ها مخطط و دانه دانه اند. 4. روده خالي است و هپاتوپانكراس چروكيده است. 5. روي بدن نقاط نكروزه و لكه وجود دارد. 6. پوسته كثيف با رسوب ارگانيسم هايي بر روي بدن. 7. همه خارهاي روستروم توسعه نيافته اند. ششمين بندشكمي طويل تر از طول كاراپاس است. |
4. تاريخچه لارو |
1. كيفيت مولدين 2. كيفيت ناپلي 3. بيماري لارو، مرگ و مير و بهبودي بيماري در مركز تكثير 4. نوع تغذيه (درصد غذاي زنده) 5. آنتي بيوتيكها و مواد شيميايي |
1. مولد بزرگ وكيفيت خوب 2. ناپلي با كيفيت خوب 3. لاور بدون بيماري و مرگ و مير در تانك 4. تغذيه با غذاي زنده كافي (آرتميا) 5. عدم استفاده از مواد شيميايي |
1. مولد ناسالم و سايز كوچك 2. كيفيت ضعيف ناپلي 3. بيماري و پاتوژن در پست لارو 4. عدم استفاده كافي از غذاي زنده 5. استفاده زيادي از مواد شيميايي براي كنترل بيماري |