نكات مورد توجه براي پرورش گونه وانامي
الف: در هچري و مراكز تكثير ميگو :
1- تنها مولدين SPF بايستي از مراكز معتبر ديگر آورده شود.
2- اجازه تكثير بايستي به 1 يا 2 مركز داده شود كه بتوانند تحت تأثير شرايط بهداشتي خوب با مديريت مناسب، پست لارو توليد كنند.
3- بايستي همواره به اين نكته توجه داشته باشيم كه مولدين SPF تا زمان ورود به مركز تكثير داراي سلامتي عاري از عوامل پاتوژن هستند اما در هر مقطعي از زمان ممكن است با بعضي عوامل بيماريزاي محلي از قبيل Vibrio.sp يا ويروسهاي ديگري آلوده شوند.
4- بنابراين در مركز تكثير براي غذادهي مولدين بايستي از غذاي تر نظير خرچنگ و غيره اجتناب شود و غذاي با كيفيت خوب ويژه مولدين و غذاي لاروي مناسب بايستي استفاده شود.
5- پستلارو بايستي با برنامه مناسب توليد شود و ذخيرهسازي آن مي تواند در ماه خرداد و تير انجام شود (15 خرداد تا 15 تير زمان خوبي براي ذخيرهسازي پستلارو وانامي است).
ب: در مزرعه پرور ش ميگو :
1- اگر بخواهيم در مزارع كوچك وانامي ذخيرهسازي كنيم بايستي مزارع با مديريت خوب و كارگران ماهر را انتخاب نمائيم.
2- پست لارو با كيفيت خوب ميبايست در ماه خرداد و تير با مراقبت مناسب در زمان حمل و نقل و آداپتاسيون ذخيرهسازي شود.
3- براي پيشگيري از ورود پاتوژن يا عوامل بيماريزا به سيستم پرورشي ميبايست از غذاي كارخانهاي با قيمت پائين و داراي 37-35 درصد پروتئين و بيشتر پروتئين گياهي استفاده شود. از غذاي دست ساز در مزارع بايستي اجتناب كرد.
4- در يك مزرعه داراي شرايط و امكانات خوب از قبيل برق، پمپ، هواده و نيروي كارگري ماهر و غذاي كارخانهاي ميتوان تا 40-30 قطعه در هر مترمربع ذخيرهسازي نمود.
5- آمادهسازي مناسب استخر قبل از ذخيرهسازي انجام شود.
6- براي مديريت بهتر كيفيت آب در مزرعه تكنسينها ميبايستي تجهيزات ارزيابي كيفي آب از قبيل اكسيژن متر، pH متر و غيره داشته باشد.
برنامه ذخيرهسازي براي دوره تابستان در مزارع پرورشي
برنامه ذخيرهسازي |
||
1 |
آمادهسازي استخر |
|
|
دهم ارديبهشت تا دوازدهم خرداد |
30روز |
2 |
دوره ذخيرهسازي پستلارو |
|
|
دهم خرداد تا بيستم تير |
40روز |
3 |
دوره پرورش ميگو |
140-130روز |
4 |
دوره برداشت |
|
|
بيستم مهر تا سيام آبان |
40روز |
محدوديت ها براي پرورش ميگو در دوره پرورشي تابستان |
|
1 |
قابليت دسترسي به مولدين |
2 |
مشكلات گونه هاي ويبريو و عفونتهاي باكتريايي ديگر در مركز تكثير ميگو باعث مشكلاتي در تبديل مراحل لارو و پست لارو مي شود. |
3 |
قابليت دسترسي به پست لارو با كيفيت براي مزارع پرورش ميگو |
4 |
شرايط آب و هوايي بد و رشد كند در آب و هواي مرطوب و گرم |
5 |
درجه حرارت بالا، شوري زياد، اكسيژن محلول كم و كيفيت آب بد با توجه به پلانكتونهاي سمي |
ميگوي وانامي گونه پرورشي پيشنهادي در استان هرمزگان
ليپتوپنوس وانامي از تمامي جوانب تقريباً مشابه سفيد هندي است جز تفاوتهاي اندكي كه داراي اهميت هستند مثل رشد سريعتر تا 20gr، بقاي بيشتر و توليد بالاتر، مقاومت بيشتر در مقابل بيماري و نيازهاي پروتئيني كمتر و رفع نياز پروتئيني بوسيله غذاهاي داراي پروتئين گياهي است . زماني كه ما به دنبال ذخاير SPF و SPR يا به عبارتي عاري از بيماري و مقاوم در مقابل بيماري ميگرديم برخي از اين تفاوتهاي مهم آشكار ميشود. كارهاي ژنتيكي زيادي روي اين گونهها انجام شده است و اكنون ذخاير مولدين SPF و SPR با سلامتي بالا، ناپلي و پستلارو قابل دسترس براي پرورش وجود دارد.
انتخاب گونه: وانامي يا سفيد هندي
مزايا ي هر دو گونه |
||
سفيد هندي |
وانامي |
|
1- گونه بومي |
رشد سريع |
|
2- ذخيره مولدين آن فراوان و سرتاسر سال قابل دسترس |
در 120 تا 150 روز به بيشترين سايز خود يعني 50/40 مي رسد و بازار خيلي خوبي دارد |
|
3- فن آوري تكثير استاندارد شده |
مولدين SPF و SPR كه به لحاظ ژنتيكي بهبود يافتهاند موجود است |
|
4- گونهاي به شدت داراي سازگاري با شرايط اقليمي كشور |
گونهاي به شدت ميتواند خود را با شرايط اقليمي كشور وفق دهد و شرايط را تحمل نمايد |
|
5- داراي بقاي بالا در مراكز تكثير و مزارع پرورشي |
ميتواند در مراكز تكثير و مزارع پرورشي بقاي خوبي داشته باشد |
|
6- بيهمتاست و تنها در ايران و عربستان توليد ميشود |
توليد در مزرعه ميتواند با اين گونه افزايش داده شده |
|
معايب هر دو گونه |
||
سفيد هندي |
وانامي |
|
- رشد ضعيف |
گونه غير بومي |
|
FCR بالا |
مجبوريم به لحاظ قيمت، هزينه توليد و كيفيت ميگو با كشورهايي نظير چين، تايلند، ويتنام و كشورهاي آمريكاي لاتين رقابت كنيم |
|
بيشترين سايز 60/50 كه طي 150-120 روز به آن مي رسد و بازار خوبي ندارد |
شانس ورود ويروسهاي TSVو YHV وجود دارد اگر مولدين SPF و SPR نباشند |
|
گونه اقتصادي نيست |
در شرايط نامناسب ممكن است پوسته نرمي و پوستاندازي افزايش يابد |
|
ذخاير داراي سلامتي بالا و بهبود يافته است |
در مقايسه با گونه سفيد هندي تقاضاي كمتري دارد |
|
مقايسه گونه سفيدي هندي با ميگوي وانامي
|
سفيد هندي |
وانامي |
دوره پرورش |
150-120روز |
150-120روز |
سايز |
ماكزيمم 18-15گرم |
مي تواند به 25-20گرم برسد |
تراكم |
ماكزيمم 25-20قطعه در هر متر مربع بدون هواده |
ماكزيمم 4000-2500كيلوگرم در هكتار بدون هواده |
ماكزيمم توليد با هواده |
ماكزيمم 7000-3000كيلوگرم در هكتار با تعداد بيشتر هواده |
ماكزيمم 20000-5000كيلوگرم در هكتار با نياز به تعداد هواده بيشتر |
FCR |
8/1-3/1 |
8/1-2/1 |
كيفيت غذا و درصد پروتئين |
نياز به 38الي 42درصد پروتئين غالباً پروتئين دريايي |
نياز به 35الي 38% پروتئين غالباً پروتئين گياهي و كمتر پروتئين دريايي |
برگرفته شده از گزارشات آقاي ساهو B.K.SAHU)